Amaç ve Kapsam

Etkinliğin adı

Sağlık Bilimlerinde Araştırma, Proje ve Patent Süreçleri

Etkinliğin amacı

Etkinliğin temel amacı, sağlık bilimleri temel alanından ebelik, beslenme ve diyetetik, ergoterapi, fizyoterapi ve rehabilitasyon, hemşirelik, sağlık yönetimi bilim dallarının lisansüstü öğrencilerinin nitelikli bilimsel makale yazma ve yayınlama, proje yazım süreçleri, fikri mülkiyet başvuruları hakkında bilgilenmesi ve bunlara yönelik süreçleri sürdürebilme becerilerini geliştirmesidir. Bu eğitim ile akademik hayatının başında olan yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin, bilimsel araştırma, proje, fikri mülkiyet başvurusuna ilişkin farkındalıklarını ve bilgi düzeylerini arttırma noktasında alandaki uzman akademisyenlerin mentörlüğünde faydalanmaları amaçlanmaktadır.

Sağlık bilimleri, oldukça farklı bilim dallarını bünyesinde barındıran geniş bir alandır ve bu alandaki bilim dallarının da kendine özgü yönleri olduğu düşünüldüğünde bilimsel makale, proje ve fikri mülkiyet süreçlerine ilişkin ortak bir kılavuz oluşturulmasının zor olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle bilimsel araştırma, proje ve fikri mülkiyet süreçlerine ilişkin bilgilendirme ve farkındalık eğitiminde sağlık bilimleri alanından ebelik, beslenme ve diyetetik, ergoterapi, fizyoterapi ve rehabilitasyon, hemşirelik, sağlık yönetimi bilim dalları tercih edilmiştir. Böylelikle eğitim içeriğinin ebelik, beslenme ve diyetetik, ergoterapi, fizyoterapi ve rehabilitasyon, hemşirelik, sağlık yönetimi bilim dallarıyla sağlık bilimleri fakülteleri çatısı altında iç içe olan ve sıkça multidisipliner çalışmalar yürüten alanında uzman akademisyenler tarafından anlatılması amaçlanmıştır. Hem eğiticilerin hem de katılımcıların birbirine yakın bilim dallarından seçilmesinin içerik olarak ortak bir noktada buluşma sağlayacağına inanılmaktadır.

Etkinliğin alt amaçlarını ise şu şekilde sıralamak mümkündür;

Lisansüstü öğrencilerin:

Etkinliğin kapsamı

Toplumların yaşam kalitelerinin arttırılmasında ve sağlık göstergelerinin iyileştirilmesinde sağlık hizmetlerindeki kanıta dayalı bilgi düzeyinin geliştirilmesi ve bilimsel araştırmalara ilişkin farkındalığın arttırılması, önem arz etmektedir. Bunun yanı sıra sağlık bakım hizmetlerinde ülke ekonomisine katma değer sağlayabilecek fikri mülkiyet çalışmaları önemli yer edinmektedir. Lisansüstü eğitim gören ve genelde ülkemizin genç nüfusunu temsil eden lisansüstü öğrencileri bilimsel çalışmalara ilişkin bilgi eksikliği ve farkındalık düzeyindeki eksiklik nedeniyle gerçek performanslarını ya kullanamamakta ya da bu bilgi eksikliklerini gidermesi ve farkındalık geliştirmesi uzun yıllar alabilmektedir. Bu bağlamda etkinliğimiz sağlık hizmetlerinde önemli rolleri olan ebelik, beslenme ve diyetetik, ergoterapi, fizyoterapi ve rehabilitasyon, hemşirelik, sağlık yönetimi meslek gruplarının lisansüstü öğrencilerinin bilimsel araştırma, proje ve patent süreçlerinde önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir. Bunun yanı sıra etkinliğimiz Türkiye Yüzyılı 12. Kalkınma Hedeflerinden “Bilim, Teknoloji ve Yenilik” “Nitelikli İnsan, Güçlü Aile, Sağlıklı Toplum” hedeflerinin gerçekleştirilmesine ve Milli Teknoloji Hamlemize katkı sağlayacağına inanılmaktadır.

Etkinlik kapsamında; bilimsel araştırma, proje ve patent süreçleri anlatılacaktır. Bilimsel bir araştırma planlanmadan önce en önemli hususlardan biri olan etik boyut eğitim konuları arasında yer almaktadır. Bu kapsamda bilimsel çalışmalardaki etik ihlaller, uyulması gereken kurallar, etik kurul başvurularının önemi ve kapsamı uzman bir akademisyen tarafından anlatılacaktır. Daha sonra bilimsel araştırmalar hakkında genel bilgiler, bilimsel araştırma türleri, bilimsel araştırmaların raporlanması uzman akademisyenler tarafından anlatılacaktır. Sağlık bilimleri alanında proje süreçleri ve sıkça başvuru yapılan proje türleri (Yükseköğretim kurumlarında yapılan projeler, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) projeleri, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) projeleri) alanında uzman ve tecrübeli akademisyenler tarafından irdelenecektir. Proje yazımında; dikkat edilecek hususlar, proje başvurularında değerlendirme kriterleri anlatılarak uzman akademisyenlerce öğrencilerin bilgi eksikliklerinin giderileceğine inanılmaktadır. Ayrıca etkinlik kapsamında fikri mülkiyet başvuruları konusunda tecrübeli ve alanında uzman akademisyenler tarafından bilgilendirme ve farkındalık eğitimleri verilecektir. Bunun yanı sıra patent deneyimleri olan akademisyenlerce patent süreçlerindan bahsedilecektir.